2020"de neredeyse her şeyi evlerde de yapabildiğimizi keşfettik; daha doğrusu keşfetmek zorunda kaldık.

Önceden uyanık zamanımızın küçük bir kısmını geçirdiğimiz evler hayatımızın merkezine yerleşti. Yalnızca televizyon izlenen akşamlarda oturduğumuz koltuklar ve genelde boş kalan çalışma masaları günün başrolünü aldılar.

2021"in ilk yarısında da kaderimiz pek değişmeyecek gibi gözüküyor. Peki, yaşam tarzımız değişirken evlerimiz nasıl değişti? İşte 2021"de evlerimizi şekillendirecek iç tasarım trendleri.

 

Klasik konfor

Zamanımızın çoğunu evde geçirdiğimizden iç mekan trendleri söz konusu olduğunda akla ilk gelen kelime: konfor. Yumuşak kanepeler, günlük işleri pratikleştiren objeler, daha önce çok düşünülmeden alınan havlu, nevresim, paspasın özenle seçilmişleri... Hayatımızı sığdırdığımız evleri tasarlarken artık her şeyin yumuşak ve konforlu olanlarını tercih edeceğiz. Konfor ve sıcak atmosferin trend olmasıyla birlikte ortaya çıkacak klasik iç mekanlar, keskin çizgilere sahip modern iç mekanların da modasının geçeceğini işaret ediyor.

Sürdürülebilirlik, moda endüstrisinde olduğu gibi iç mekan tasarımında da ön planda. İç mimarlar alışverişe çıkmak yerine var olan eşyaları yenilemeyi, mobilyaları taşıyarak yeniden dekorasyon yapmayı öneriyor. Eski ile yeniyi karıştırmanın, renklerle oynamanın da tam zamanı. Asıl kural gereksiz fazlalığı dışarıda tutmak, boş alanları kullanmak ve işlevselliği artırarak konforu garantilemek!

 

Sanatsal değerler

İç mekan tasarımı için minimalizmin de modası geçiyor. Evde dikkatimizi daha çok çekecek, ilgimizi artıracak objelere, işlevsel eşyalara, canlı ve enerjik renklere ihtiyacımız var. Gri, bej, siyah ve beyazın rafa kaldırılacağını öngören iç mimarlar; sarı, yeşil, mavi ve turuncu gibi sıcak renklerin revaçta olacağını söylüyor. 2021, sanat eserlerine yatırım yapmanın ya da zamanınızı evinizi renklendirecek eserler oluşturmaya ayırmanın yılı... Elbette dağınıklık yaratarak değil, özenle seçilen parçalarla.

 

Özlenen şeyler içeriye

Sevdiklerimizle zaman geçirmek ve doğayla iç içe olmak; 2020"de en çok özlem duyduğumuz ikili belki de bunlardı. İlki için belki biraz daha beklememiz gerekiyor; ancak ikincisini özlediğimiz doğayı evlere taşıyarak sağlayabiliriz. İç mekan bitkileri, çiçekler, doğal görünümlü mobilyalar evlere dış mekanın renklerini taşırken özenle seçilen esanslara sahip mumlar ve tarçın, portakal gibi kokular doğayla iç içe geçirdiğimiz günleri hatırlatacak.

 

Online görüşmeler hayatımızda

2021, daha önceki senelerde pek de özen gösterilmeyen çalışma odalarını da tasarım listesine alıyor. Zoom dostu çalışma ortamları için yüze güzel bir aydınlık veren okuma lambaları; yatak odası dağınıklığını gizleyen duvarlar ön planda. Sırtınızı verdiğiniz duvarı gerçek kitaplarınızla daha çekici hale getirebilir ya da sanat eserleriyle süsleyebilirsiniz. Pratiklik sağlayacak objeler, tıpkı oturma odasında olduğu gibi çalışma odalarında da vazgeçilmez olacak. Çalışma odanızla aranızdaki bağı güçlendirecek iç dizaynı oluştururken tek dikkat etmeniz gereken, kargaşadan uzak durmak.